Publicerad 2010-01-19 19:32:14 i Husmorstips,
En nypa socker gör susen om du använder dig av ketchup eller tomatpuré i matlagningen.
Det tar bort det beska som alltför ofta dominerar.
Publicerad 2010-01-19 19:30:52 i Övriga middagstips,
Du behöver:500 g falukorv
1 halv gul lök
4 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
2 msk tomatpuré
1 krm strösocker
Såhär gör du:
Strimla korven i ca 1 cm breda bitar. Låt korven steka i en djup stekpanna tills dom har fått färg.
Hacka löken medan korven steks.
Blanda sen ner löken i stekpannan och stek tills önskad färg uppnås.
Sänk värmen till medeltemperatur.
Häll i grädden och tomatpurén och rör runt.
Tillsätt salt, peppar och socker.
Låt puttra i 2-3 minuter och servera med en fräsch sallad och ris/makaroner
Lätt som en plätt! :)

Publicerad 2010-01-17 21:53:38 i Sött,
ca 30 st
Ingredienser:
100 g sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
skal av 1 apelsin
0.5 vaniljstång
1 fjärdedels tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ägg
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skålla och skala mandlarna.
Rosta dom i ugnen ca 5 minuter (var försiktig, dom blir jäkligt varma!)
Hacka mandlarna och nötterna grovt
Blanda hackade nötter, vetemjöl, strösocker, rivet apelsinskal, delad och urskrapat vaniljstång, bakpluver och salt på en ren bänkskiva.
Forma en grop i mitten och knäck i äggen.
Knåda ihop till en deg och forma till två avlånga rullar.
Grädda längderna på en plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Ta ut längderna och låt svalna.
Sänk temperaturen till 120 grader.
Skär längderna på snedden i ca 1 sm tjocka skivor.
Lägg tillbaka skorporna på plåten och torka dom i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Publicerad 2010-01-17 17:05:19 i Sött,
Ingredienser:
60g rumstempererat smör
5 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost
Röd karamellfärg
Såhär gör du:
1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2. Rör i karamellfärg.
3. Bred på frostingen (eller spritsa) på cupcakesen och dekorera med strössel eller dyl.

Publicerad 2010-01-17 17:02:17 i Sött,
ca 12 stycken
Ingredienser:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av 1 citron
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och poröst.
3. Smält smöret, häll i mjölken blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl,bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal och saften av 1 citron.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna med 2/3 smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt svalna.
Publicerad 2010-01-17 13:53:53 i Pasta,
ca 2 portioner
i det här receptet har jag fuskat och användt mig av köpesås.
Självklart kan man göra egen sås, men det kräver lite mer tid och det var ingenting jag hade idag.
200 ml Keldas simply cheese
200g kassler
ett pkt färsk pasta
Gör såhär:
Koka upp vatten till pastan.
Lägg i pastan i det kokande vattnet.
Skär kasslern i strimlor.
Ta fram en djup stekpanna och smält lite smör.
Ha i ostsåsen och värm upp den, tillsätt sedan kasslern och sänk värmen så såsen och kasslern får puttra ihop en stund.
Lägg upp på en tallrik och servera med valfri grönsak.
Jag valde ärtor idag och det var riktigt gott kan jag tala om!
Publicerad 2010-01-16 18:43:20 i Potatis,
Potatisgratäng är någonting man (åtminstone jag) tänker ska ta lång tid och vara en riktigt tråkig procedur.
Men det är faktiskt inte så krångligt. Den här potatisgratängen tar ca 40 minuter från början till slut.
Medan den står i ugnen kan man ju vara effektiv och göra resten av maten, eller kanske läsa en bok.
4-5 portioner 225 C
10-12 potatisar
1 gul lök
3 dl matlagningsgrädde (valfri %)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
Gör såhär:
Skala potatisen.
Skär potatisen i tunna skivor och strimla löken.
Blanda potatis, lök och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt puttra i ca 2-3 minuter.
Häll över blandningen i en ugnsfast form.
Täck potatisröran med ost.
Ställ in formen mitt i ugnen i ca 30 minuter.
Klart!



Publicerad 2010-01-16 18:36:19 i Sås/dressing,
En busenkel men otroligt god salladsdressing.
Piffar till även den tristaste grönsalladen.
1 msk balsamvinäger
2 msk matolja
1 msk dijonsenap
salt och peppar
Såhär gör du:
Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och ringla sen över dressingen över en sallad.
Busenkelt!