sabinasskafferi

Sabinas enkla köttfärssås

Publicerad 2011-02-17 10:41:51 i Kött,

Antal portioner: 4-5

Ingredienser:
1/2 gul lök
2 msk oxfond
2.5 dl matlagningsgrädde
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
salt, peppar & vitlökspulver

Såhär gör du:
Finhacka löken.
Stek löken i smör/olja tills löken blir genomskinlig.
Ha i nötfärsen och stek tillsammans med löken tills all färs är genomstekt.
Ha i övriga ingredienser, blanda och låt puttra i 5-10 minuter.
Smaka av med kryddor.
Servera med spaghetti och en grönsallad.



Raggmunkar med fläsk

Publicerad 2011-02-01 13:01:52 i Potatis,

Ingredienser:

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g fast potatis
smör

Såhär gör du:
1. Vispa ihop mjöl, salt och hälften av mjölken till en jämn smet.
2. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
3. Skala potatisen och riv den grovt direkt ner i äggsmeten.
4. Smält smör och klicka ut smeten i små plättar. Om du vill göra det enkelt för dig så använd en plättlagg så blir alla raggisar lika stora.
5. Servera med stekt bacon och lingonsylt

Om du undrar över varför man bara ska ha i hälften av mjölken, vispa och sen köra i resten så förstår jag dig.
Anledningen till att man gör så är att det är så lätt hänt att man missar en liten mjölklump när man har 4 dl mjölk, men när det bara är 2 dl så ser man dom enkelt och slipper mjöliga överraskningar när man ska äta.

Fläskfilé med vitlökssås

Publicerad 2011-02-01 12:52:28 i Kött,

Ingredienser:
600 g fläskfilé
3,5 dl matlagningsgrädde
200 g crème bonjour vitlök
1 msk oxfond
Maizena redning
Salt, svartpeppar
Champinjoner

Såhär gör du:
1. Putsa fläskfilén och skär den i centimetertjocka skivor.
2. Stek filén i smör och krydda med salt och svartpeppar
3. Stek champinjonerna.
4. Ta ur filén ur pannan och lägg på ett fat vid sidan om medan såsen tillagas.
5.
Häll grädde i stekpannan, rör ner vitlöksosten och låt den smälta.
6. Krydda med salt och peppar och ha i buljongen. Red såsen med Maizena (jag använde 1 msk, men prova dig fram och var inte för snabb med att hälla på mer) tills såsen blir krämig. Låt koka i några minuter.
7. Ha i filén och champinjonerna i pannan och låt puttra en liten stund.
8. Servera!


Grundreceptet kommer från mingodasida, hon serverade maten med pasta, jag använde mig av potatisgratäng då vi hade en massa potatis hemma. :)
Ris/bulgur funkar nog också väldigt bra. Eller kanske med lite broccoli om du inte vill äta kolhydrater?
Prova dig fram!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela