sabinasskafferi

järpar

Publicerad 2010-10-11 12:07:19 i Kött,

Järpar med gräddsås
Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos. Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
4 portioner
500 g kalvkött, mycket finmalet
2 dl färsk blandsvamp, finhackad
4 franskbrödskivor, kantskurna
2 dl vispgrädde
2 ägg
50 g smör
1 dl gul lök, finhackad
1 tsk timjan
Gräddsås:
5 dl vispgrädde
1 dl köttbuljong
4 msk ljussoja, Kikkoman
Salt och nymalen vitpeppar
Lägg brödet i 2 dl grädde i 1 timma. Stek löken mjuk i smör utan att den tar färg. Blanda i svampen och låt all vätska koka in. Blanda köttet, brödet, svampen och löken i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning och krydda med timjan, salt och peppar.
Forma smeten till små äggformade bullar och lägg dem i en smord form. Stek dem sedan i ugn 200°, 15 minuter. Lägg över järparna på ett fat och håll dem varma. Vispa ur formen med buljongen och sila sedan över den i en kastrull. Tillsätt 5 dl grädde och låt såsen koka ihop i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen över de varma järparna och servera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela