400 g kyckling 1 pkt äggnudlar 1 pkt blue dragon woksås - sötsur 1 pkt wokgrönsaker cashewnötter
Ingredienser sås: Turkisk yoghurt riven gurka
Gör såhär: 1. Börja med att koka nudlarna, följ anvisningarna på paketet. 2. Hetta upp lite smör eller olja i en wokpanna. 3. Ha i grönsaker och kyckling låt puttra tills allt är värmt. Häll över såsen och blanda sen ner nudlarna i wokpannan. 4. Toppa med lite cashewnötter och servera med såsen.
Gör såhär för att göra såsen: 2 dl yoghurt blandas med en halv gurka. Svårare än så är det inte. :)
Jag brukar göra såhär när jag har köpt kyckling att jag tillagar en massa kyckling så går det mycket fortare när man ska tillaga en kycklingrätt sen. Jag är väldigt kinkig när det gäller kyckling och äter helst inte kyckling som jag inte har tillagat själv eller som inte är grillad (ni vet såndär hel från Ica).
Men när jag väl tillagar kyckling så låter jag det ta sin tid! Det är alldeles utmärkt att göra detta medan man gör andra saker. Bloggar exempelvis ;)
Gör såhär: 1. Dela kycklingfiléer i lagom stora bitar. Helt beroende på hur pass stora du vill ha dom. Jag brukar göra mina två cm långa och en cm breda. 2. Smält smör i en stekpanna och häll i kycklingen i pannan. 3. Häll på hönsbuljong (räkna 2 tärningar=1,2 liter per kilo kyckling) och låt allting puttra på medelvärme i ca 1.5-2 timmar. Rör om då och då.
Innan du börjar: Om du har tänkt servera potatis till rätten så är det bra att sätta igång med potatisen först då resten går mycket fortare. När potatisen kokar så kan du sätta igång med resten. Passa även på att koka äggen samtidigt som potatisen ( i egen kastrull) så dom är färdiga att använda.
Ingredienser till fisken: 2 pkt torsk (ca 800 g) 6 dl fiskbuljong 1 krm salt och 1 krm peppar
Ingredienser till såsen: 4 hackade hårdkokta ägg 100 g smör 1 dl vetemjöl
Såhär gör du fisken: 1. Koka upp buljongen i en djup kastrull. 2. Dela torsken i mindre bitar och lägg ner i kastrullen. Låt fisken puttra i buljongen under lock i ca 5-10 minuter. När fisken är mjuk är den klar. 3. Ta upp fisken och lägg i en djupare skål. Låt buljongen vara kvar, den ska användas i såsen.
Såhär gör du såsen: 1. Smält smöret i en kastrull. 2. Tillsätt mjölet under omrörning. 3. Tillsätt buljongen från fisken under omrörning. 4. Häll såsen över fisken och toppa med de hackade äggen.
Jag har blivit inspirerad av Julie&Julia. Jag har inte sett filmen, bara läst om den. Jag funderar nu starkt på att plocka fram min Icas kokbok och laga vart enda ett av recepten där i. Vad säger ni, skulle det vara roligt att följa?
Jag har aldrig riktigt fattat dealen med grytbitar.. Både jag och min sambo har tyckt att grytbitar har varit lika med SNUSK! Kan bero på att vi inte har fått dom ordentligt tillagade.. ;) Men idag så hade jag all tid i världen så jag köpte grytbitar och lät dom puttra lääääänge! Här följer receptet.
Ingredienser för 5-6 portioner: Tid ca 1.5-2 timmar ca 1 kg grytbitar 5 dl vatten 3 dl matlagningsgrädde 300 g champinjoner smör att steka i 1 köttbuljongtärning
Såhär gör du: 1. Bryn köttet i pannan i några minuter. 2. Ha i vatten så du täcker köttet (ca 5dl) och buljongen, koka upp och låt det sen puttra under lock i ca 1 timme. 3. Efter den timmen så har du i champinjonerna och grädden och puttrar i ytterligare 30 minuter. 4. Servera med en god sallad och ris. Bon appetit!
Ingredienser: ca 500 g nötfärs salt och peppar grönsaker dressing ketchup ost
Gör såhär: 1. Forma 6 stycken biffar av färsen. 2. Lägg biffarna i stekpannan och krydda efter behag, stek biffarna på medelvärme. 3. När biffarna är så gott som klara så kan du ha på osten på dem och låta dom ligga i pannan tills osten har smält. 4. Lägg upp biffarna i hamburgerbröd och ha på valfria tillbehör. På bilden har vi friscobröd och jag har hamburgerdressing, ketchup och tomat på min. :)
Ingredienser: 2,5 dl strösocker 200g mandlar 1 st äggvita
Såhär gör du: Koka upp 6 dl vatten i en kastrull. Lägg i mandlarna i det kokande vattnet och låt dem ligga kvar två minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna.
Lägg 200g socker och de skalade mandlarna i en hushållsapparat (har du en liten apparat kan det vara en god idé att ta hälften av sockret och mandlarna först – så att du gör om följande process två gånger). Låt allt blandas väl och låt maskinen köra på i 5-6 minuter så att massan hinner bli helt slät och varm.
Häll över mandel och sockerblandningen i en skål. Rör ner äggvitan och 1-2 dl socker (beroende på hur tunn mandelmassan är). Rulla gärna in mandelmassan i plastfolie och lägg i kylen tills det är dags för användning.
Det här receptet hittade jag hos Emma. Kika in där, hon har en hel del smarriga recept att bjuda på!
Såhär gör du: 1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader). 2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet (mjölk+smör). 3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (Spara lite, ca 1/4 dl till utbakningen). 4. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under en bakduk i ca 40 minuter. 5. Ta upp degen på ett bakbord och bake ut 15 stycken små bullar. 6. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa under en duk i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 7. Pensla bullarna med ägget och grädde dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 8. Låt bullarna svalna under duk på ett galler.
Såhär gör du: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör, vatten och de två mjölsorterna i en stor bunke tills allting är en jämn och fin smet. Tryck ut degen i en pajform, se till att du inte får några hål i botten och dra upp skalet på kanterna också. Häll på köttfärsen på skalet i formen. Blanda ägg och mjölk i en bunke och häll sen över det över köttfärsen. Strö över osten och skicka sen in pajen i ugnen i ca 35-40 minuter.